Τοποθεσία

φολεγανδρος ξενοδοχεια - Folegandros Apartments

Φολέγανδρος

Κυκλαδίτικο νησί ασυνήθιστης ομορφιάς με συστατικά το απόλυτο μπλε του Αιγαίου, τους απότομους όρμους, τις παράξενες αμμουδιές και τα μοναδικά αξιοθέατα, είτε ανθρώπινα είτε φυσικά. Η Φολέγανδρος είναι ένα αυθεντικό κομμάτι της νησιωτικής Ελλάδας με χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλόξενο και με εξωτικής ομορφιάς παραλίες. Αποτελεί την εναλλακτική πρόταση για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές που συνδυάζουν αξιοθέατα, όμορφες παραλίες & αξιόλογη νυχτερινή ζωή.

Στη Φολέγανδρο τα τρία μικρά χωριά, Καραβοστάση (το λιμάνι), Χώρα, Άνω Μεριά και η παραλία της Αγκάλης συνδέονται μεταξύ τους με ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Η Χώρα είναι κλειστή στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων & μοτοσικλετών και έχει ένα μοναδικό κέντρο με τρεις πλατείες στη σειρά. Μάλιστα, διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες προς το Αιγαίο.

Χρυσοσπηλιά

Η Χρυσοσπηλιά είναι ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο στη βορειοανατολική απότομη πλευρά της Φολεγάνδρου. Έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον χάρη στον πλούσιο λιθωματικό του διάκοσμο που αναπτύσσεται σε μια διαδρομή 300 μ. Πρόκειται για ονόματα εφήβων που λογικά έπαιρναν μέρος σε κάποια μυητική τελετή και είναι γραμμένα με αργιλικό υλικό.

φολεγανδρος ξενοδοχεια - Folegandros Apartments

Εκκλησίες

Στη Φολέγανδρο υπάρχουν πολλές, κυρίως μικρές, εκκλησίες και πάρα πολλά ξωκλήσια. Η πιο γνωστή εκκλησία είναι η Παναγιά, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Γυμνάσιο στην περιοχή της Χώρας. Σε όλο το νησί ο επισκέπτης θα συναντήσει πάρα πολλά μικρά ξωκλήσια.

Η περιοχή του Κάστρου, ένα μικρό φρούριο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1210-ένα μικρό χωριό μέσα στη Χώρα, θα σας ταξιδέψει πίσω στον Μεσαίωνα. Στη Χώρα και τους ολόασπρους οικισμούς θα χαρείτε μεν πολυτελείς προτάσεις, αλλά η παράδοση και η φιλοξενία είναι ανόθευτες αξίες.

Παραλίες

Διάφανα νερά, βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου, ερημικές αμμουδιές κάτω από τη σκιά των αρμυρικιών, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι πάνω στην άμμο. Στις παραλίες φτάνει κανείς με τουριστικά καραβάκια, αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Για τις πιο απομονωμένες αμμουδιές προτιμήστε να πάτε με τα πόδια. Η Φολέγανδρος είναι ιδανικό μέρος για πεζοπορία: τα μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές περνούν από παλιούς μύλους, εγκαταλελειμμένες θεμωνιές, ερημικά ξωκλήσια και διασχίζουν όλο το νησί.

Καραβοστάσης (Χοχλίδια)

Θέση: Η παραλία του λιμανιού, του Καραβοστάση, βρίσκεται μπροστά από τα σπίτια του οικισμού. Οικογενειακή παραλία με σκιά από αρμυρίκια σε όλο το μήκος της. Υπάρχουν μπαρ, ταβέρνες και ξενοδοχεία κοντά στη θάλασσα.

Λατινάκι – Βιτσέντζου – Πουντάκι

Mικρές παραλίες που θα συναντήσετε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από το λιμάνι προς το Λιβάδι.

Κάτεργο

Πρόσβαση: Με καραβάκια από τον Καραβοστάση ή με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινά από το Λιβάδι (γύρω στα 30΄). Το μονοπάτι αυτό θέλει προσοχή.

Αγκάλη

Πρόσβαση: Υπάρχει οδική πρόσβαση με λεωφορείο ή με αυτοκίνητο αλλά και με καραβάκι από τον Καραβοστάση.
Οικογενειακή παραλία. Υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κοντινές παραλίες: Πολύ κοντά στην παραλία της Αγκάλης είναι η
Άγιος Νικόλαος.

Λιβαδάκι

Πρόσβαση: Με τα καραβάκια από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη. Επίσης, με τα πόδια από την Άνω Μεριά (45′).

Άγιος Γεώργιος

Πρόσβαση: Με αυτοκίνητο (χωματόδρομος, 10′ από την Άνω Μεριά) ή με τα πόδια από τα μονοπάτια (περπάτημα από την Άνω Μεριά γύρω στα 45΄).

Βορεινά

Πρόσβαση: Με τα πόδια από το μονοπάτι (20′) που ξεκινάει από τους Μύλους. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους.

Δείτε φωτογραφίες από τη Φολέγανδρο